Ce este SPF și cum ne protejăm împotriva razelor solare?

spf

Conform medicilor dermatologi, protejarea pielii împotriva razelor solare este o necesitate zilnică, indiferent de anotimp. Atât tenul, cât și pielea corpului expuse la razele UV au nevoie de protecție solară pentru a preveni îmbătrânirea și apariția diverselor afecțiuni dermatologice. Expunerea la soare afectează pielea ducând la îmbătrânirea acesteia deoarece pielea își pierde din elasticitate sub acțiunea razelor ultraviolete. Expunerea fără protecție la soare duce la depigmentarea pielii, la apariția de arsuri, roșeață, erupții cutanate, alergii și din nefericire poate duce la apariția cancerului de piele. Pentru a nu avea probleme se recomandă expunerea treptată a pielii la soare, precum și folosirea produselor potrivite pentru protecție solară.

Expunerea la soare în intervalul orar 11.00-17.00 nu este recomandată!

În zilele cu vreme ploioasă sau înnorată, deși intensitatea razelor UV este mai mică decât în zilele însorite, 80 % din radiațiile UV pătrund prin nori. Altitudinea influențează, de asemenea, cantitatea de raze solare. Cu cât altitudinea este mai mare, cu atât cantitatea de radiații este mai crescută. De aceea, se recomandă să aplici produse de protecție solară atunci când mergi la munte.

Expunerea la soare a copiilor

Deoarece pielea bebelușilor este extrem de sensibilă nu se recomandă expunerea acestora la soare. Copii trebuie și ei protejați împotriva razelor solare. Se recomandă folosirea unor produse de protecție solară cu spectru larg (care protejează împotriva UVA și UVB) de fiecare dată când sunt expuși la soare, nu doar în vacanțele petrecute la mare.

Tipuri de radiații solare

Există trei tipuri de radiații solare:

  • UVA – Radiații ultraviolete care duc la îmbătrânirea și pigmentarea pielii și pot provoca chiar cancer de piele. UVA au o lungime de undă de 320-400 nm și pot pătrunde prin geamuri;
  • UVB – Radiații ultraviolete care au ca efect bronzarea pielii, produc arsuri solare, pete pigmentare și pot duce la apariția cancerului de piele. UVB au o lungime de undă de 290-320 nm și nu pătrund prin geamuri;
  • UVC – Radiații ultraviolete care sunt blocate de stratul de ozon și, deci nu ajung să acționeze asupra corpului uman.

Ce înseamnă SPF?

SPF vine de la Sun Protection Factor, adică Factor de Protecție Solară. SPF este un indicator care evaluează capacitatea de protecție a produselor pentru protecție solară, indicând perioada de timp în care expunerea pielii la soare este sigură.

De exemplu: Dacă știm că pielea noastră se înroșește după 10 minute de expunere la soare și dacă folosim o cremă de protecție cu SPF 30, înmulțim 30 cu 10, rezultatul însemnând 300 de minute de protecție solară asigurată de respectiva cremă.

SPF 10, 15, 30, 50: Care sunt diferențele?

  • SPF 10 filtrează 90% din razele UVB;
  • SPF 15 filtrează 93% din razele UVB;
  • SPF 30 filtrează 96,7% din razele UVB;
  • SPF 50 filtrează 98% din razele UVB.

Tipuri de factor de protecție solară, în funcție de ingrediente

În funcție de tipurile de ingrediente conținute, există:

  • Factor de protecție solară chimică

Acest tip de SPF se regăsește în majoritatea produselor de protecție solară. Acestea prezintă avantaje, dar și dezavantaje. Printre avantaje se numără faptul că sunt ușor de aplicat și nu lasă urme albe pe piele. Un dezavantaj este faptul că devin eficiente la 15-20 minute de la aplicare. Un alt dezavantaj este că SPF-ul chimic poate fi alergen.

  • Factor de protecție solară minerală

Produsele cu SPF mineral oferă protecție atât împotriva UVA, cât și împotriva UVB, având spectru larg. Acest tip de produse acționează imediat după aplicare și nu produce alergii, în schimb lasă urme albe pe piele.

În ultimii ani, formulele conținute de produsele pentru protecție solară au fost îmbunătățite, multe dintre aceste produse conținând antioxidanți, substanțe active sau vitamine benefice pentru piele.

Produse cu SPF în funcție de tipul de piele

În mod natural la nivelul pielii, părului și ochilor se găsește melanina – un pigment cu funcție de protecție împotriva efectelor negative produse de radiațiile UV.  În cazul pielii mai deschise la culoare producția de melanină este mai scăzută, iar pielea este mai sensibilă, astfel încât trebuie să alegi un produs cu SPF potrivit tipului tău de piele. În schimb pielea mai închisă la culoare este mai rezistentă la razele solare, cu toate acestea necesită protecție solară cu SPF mai mic. Așadar, în funcție de culoarea pielii există mai multe tipuri de produse cu SPF:

  • Produse cu factor de protecție solară pentru piele deschisă la culoare

Pielea deschisă este mai sensibilă la radiațiile solare din caza cantității mici de melanină. De aceea pentru pielea deschisă la culoare se recomandă să folosești produse cu SPF de 30 sau 50.

  • Produse cu factor de protecție solară pentru piele nici prea deschisă, nici prea închisă la culoare

Pielea nici prea deschisă, nici prea închisă la culoare poate fi protejată cu produse ce au SPF 15, iar în cazul expunerii îndelungate la soare se recomandă un produs cu SPF de minimum 30.

  • Produse cu factor de protecție solară pentru piele închisă la culoare

Pielea închisă la culoare este protejată în mod natural de razele UV mai bine decât celelalte tipuri de piele. Cu toate acestea și persoanele cu piele închisă la culoare au nevoie de produse pentru protecție solară, de obicei cu SPF 15.

  • Produse cu factor de protecție solară pentru copii

Pentru copii este indicat să alegi produse de protecție solară hipoalergenice, cu filtru mineral, și cu textură neuleioasă, cum ar fi sprayurile.

  • Produse cu factor de protecție solară pentru pielea pigmentată

Pentru pielea cu un grad pronunțat de pigmentare se recomandă folosirea produselor cu SPF 50.

Aplicarea produselor cu factor de protecție solară

Produsele cu SPF trebuie aplicate zilnic pe toate zonele expuse. Conform FDA, cantitatea recomandată de produs cu SPF este de 2 mg/cm² de piele. Se recomandă să aștepți 15 minute de la aplicare până la expunerea la soare, iar atunci când te expui la soare pentru mai mult de o oră și dacă transpiri sau intri în apă, este indicat să reaplici produsul cu SPF.

De asemenea, este indicat să folosești pentru ten un produs de protecție solară cu spectru larg și cu SPF mai mare pentru a-ți proteja pielea feței în mod corespunzător. Dacă vrei să te machiezi, înainte de a începe să aplici machiajul așteaptă minimum 20 de minute până ce crema cu SPF să fie absorbită în piele. Pentru a fi absorbite mai ușor produsele cu SPF se aplică prin tapotare.

Comandă produse pentru protecție solară pe Onlinefarmacia.ro!

La Onlinefarmacia.ro găsești produse cu SPF de la branduri de top precum ISDIN și Byocite. Sunt disponibile spray transparent, loțiune după plajă, cremă pentru față, cremă pentru față cu absorbție rapidă pentru copii, gel fotoprotector, precum și autobronzant.

Comandă aici online!

 

 

Surse informații: Very Well Health, Medlife

 

 

__________

Pentru mai multe noutăți urmărește-ne pe social media!

Facebook Onlinefarmacia

Instagram Onlinefarmacia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Dr. Smart declarație pe proprie răspundere​
DECLARAȚIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE ȘI ACORD PRIVIND PRELUCRAREA DATELOR CU CARACTER PERSONAL

din data de ___________

Subscrisa ___________ înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J____/________/__________ CUI: ___________ cu sediul în: ___________ prin ___________ în calitate de ____________________ (legitimat/legitimată cu: CI/BI seria _______ nr. ___________ CNP: ___________ tel. mobil ___________) având adresa de e-mail: ___________ și tel.: ___________ declar pe proprie răspundere cunoscând prevederile articolului 326 din Codul Penal privind falsul în declarații că am luat la cunoștință și înțeles semnificația faptului că produsul

TEST RAPID DR SMART___________

comandat de mine de pe pagina web www.onlinefarmacia.ro în următoarele cantități (cutie/cutii) _____ este un test rapid de diagnostic destinat exclusiv pentru diagnosticul in vitro efectuat de către profesioniștii din domeniul sănătății în unități sanitare cu autorizație/aviz de funcționare valide (denumit în continuare Dispozitivul).

Înțeleg că Dispozitivul este proiectat și realizat astfel încât utilizat în condițiile și pentru scopul propus nu compromite direct sau indirect starea clinică ori siguranța pacienților, siguranța și sănătatea celor care le utilizează sau, acolo unde este cazul, a altor persoane ori siguranța proprietății.

De asemenea, înțeleg că atât timp cât Dispozitivul nu este utilizat de către profesioniști așa cum producătorul menționează în instrucțiunile de folosire și Direct Pharma Logistics SRL, o societate organizată și funcționând conform legilor din România, având sediul în Pantelimon, Bd. Biruinței nr. 162, jud. Ilfov, România, înregistrată la Registrul Comerțului cu nr. J23/1458/2013, având codul unic de înregistrare RO31647962 (denumită în continuare Distribuitorul) pe pagina sa web www.onlinefarmacia.ro la descrierea produsului, diagnosticul poate fi compromis.

Urmare a înțelegerii mele complete a celor de mai sus declar pe propria răspundere că nu mă aflu în categoria profesioniștilor din domeniul sănătății, neputând în niciun fel să pun diagnosticul testării in vitro în unități sanitare cu autorizație/aviz de funcționare valide, astfel neputând folosi Dispozitivul pentru testare.

Mai departe declar pe proprie răspundere că:

  • achiziționez Dispozitivul pentru a fi folosit spre testare asupra personalului propriu și nu spre revânzare,
  • testarea personalului va fi făcută de către un/ profesionist/i din domeniul sănătății și diagnosticarea testării /rezultatului va fi făcută de un/ profesionist/i din domeniul sănătății în unități sanitare cu autorizație/aviz de funcționare valide

Am luat la cunoștință de faptul că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se sancționează conform art. 352 din Codul Penal și a art. 34 lit. m) din H.G. nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționare contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice cu modificările și completările ulterioare.

Mai departe _______________ în calitate de ______________ al ________________ declar pe proprie răspundere în mod explicit, cunoscând prevederile articolului 326 din Codul Penal privind falsul în declarații, că îmi dau acordul ca datele mele personale de mai sus respectiv: numele și prenumele, codul numeric personal (CNP), numărul și seria cărții de identitate / buletinului de identitate și numărul de telefon mobil să fie prelucrate în scop legal / contractual de către Distribuitor în conformitate cu politica de confidențialitate a datelor afișată pe pagina de web www.onlinefarmacia.ro.

Declar că am luat cunoștință de prevederile din Regulamentul (UE) 2016/679 (GDPR) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.

Totodată îmi dau acordul față de posibila comunicare a acestor date către autorități publice, operatori terți sau împuterniciți sau altor categorii de destinatari în scopuri compatibile cu scopul pentru care au fost colectate. Totodată declar că mi-au fost aduse la cunoștință următoarele drepturi:

  • Dreptul de acces înseamnă dreptul de a obține o confirmare din partea Distribuitorului că prelucrează sau nu datele cu caracter personal și în caz afirmativ, acces la datele respective și la informații privind modalitatea în care sunt prelucrate datele.
  • Dreptul la portabilitatea datelor care se referă la dreptul de a primi datele personale într-un format structurat, utilizat în mod curent și care poate fi citit automat și la dreptul ca aceste date să fie transmise direct altui operator dacă acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic.
  • Dreptul la opoziție care vizează dreptul de opoziție la prelucrarea datelor personale atunci când prelucrarea este necesară pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public / legal sau când are în vedere un interes legitim al operatorului.
  • Dreptul la rectificare se referă la corectarea fără întârzieri nejustificate a datelor cu caracter personal inexacte.
  • Dreptul la ștergerea datelor (“dreptul de a fi uitat”) care înseamnă dreptul de a solicita ștergerea datelor personale.
  • Dreptul la restricționarea prelucrării poate fi exercitat în cazul în care persoana contestă exactitatea datelor pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor; prelucrarea este ilegală iar persoana se opune ștergerii datelor cu caracter personal solicitând în schimb restricționarea; în cazul în care Distribuitorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării dar persoana le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; în cazul în care persoana s-a opus prelucrării pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei respective.

Toate aceste drepturi înțeleg că pot să mi le exercit printr-o cerere scrisă, semnată și datată transmisă la sediul Distribuitorului din Pantelimon, Bd. Biruinței nr. 162, jud. Ilfov, România sau la adresa de e-mail: office@onlinefarmacia.ro în format fișier PDF cu semnătura digitală a solicitantului.

Prin bifarea căsuței alăturate consimt la cele declarate și înțeleg că prin completarea prezentei declarații îmi exprim acordul asupra celor și consimt la cele declarate pe care le înțeleg în tot, inclusiv în ceea ce privește efectele lor juridice, precum și recunosc valabilitatea declarației mele fără ca aceasta să fie prevăzută cu semnătura mea executată (olograf), declarația fiindu-mi pe deplin opozabilă odată accesată căsuța alăturată.

prin ___________

în calitate de ___________

Nume și prenume în clar ___________

Semnătura ___________

___________








    Dr. Smart declarație pe proprie răspundere​

    DECLARAȚIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE ȘI ACORD PRIVIND PRELUCRAREA DATELOR CU CARACTER PERSONAL 

    din data de ___________

    Subsemnatul/Subsemnata ___________ CNP ___________ adresa:___________ legitimat/legitimată cu: CI/BI seria ___________ nr. ___________ având adresa de e-mail: ___________ și tel. mobil ___________ declar pe proprie răspundere cunoscând prevederile articolului 326 din Codul Penal privind falsul în declarații că am luat la cunoștință și înțeles semnificația faptului că produsul

    TEST RAPID DR SMART ___________

    comandat de mine de pe pagina web www.onlinefarmacia.ro în următoarele cantități (cutie/cutii) _____ este un test rapid de diagnostic destinat exclusiv pentru diagnosticul in vitro efectuat de către profesioniștii din domeniul sănătății în unități sanitare cu autorizație/aviz de funcționare valide (denumit în continuare Dispozitivul).

    Înțeleg că Dispozitivul este proiectat și realizat astfel încât utilizat în condițiile și pentru scopul propus nu compromite direct sau indirect starea clinică ori siguranța pacienților, siguranța și sănătatea celor care le utilizează sau, acolo unde este cazul, a altor persoane ori siguranța proprietății. De asemenea, înțeleg că atât timp cât Dispozitivul nu este utilizat de către profesioniști așa cum producătorul menționează în instrucțiunile de folosire și Direct Pharma Logistics SRL, o societate organizată și funcționând conform legilor din România, având sediul în Pantelimon, Bd. Biruinței nr. 162, jud. Ilfov, România, înregistrată la Registrul Comerțului cu nr. J23/1458/2013, având codul unic de înregistrare RO31647962 (denumită în continuare Distribuitorul) pe pagina sa web www.onlinefarmacia.ro la descrierea produsului, diagnosticul poate fi compromis.

    Urmare a înțelegerii mele complete a celor de mai sus declar pe propria răspundere că nu mă aflu în categoria profesioniștilor din domeniul sănătății, neputând în niciun fel să pun diagnosticul testării in vitro în unități sanitare cu autorizație/aviz de funcționare valide, astfel neputând folosi Dispozitivul pentru testare.

    Mai departe declar pe proprie răspundere că:

    • achiziționez Dispozitivul pentru a fi folosit spre testare asupra mea și nu spre revânzare,
    • testarea mea va fi făcută de către un/ profesionist/i din domeniul sănătății și diagnosticarea testării /rezultatului va fi făcută de un/ profesionist/i din domeniul sănătății în unități sanitare cu autorizație/aviz de funcționare valide

    Am luat la cunoștință de faptul că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se sancționează conform art. 352 din Codul Penal și a art. 34 lit. m) din H.G. nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționare contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice cu modificările și completările ulterioare.

    Mai departe declar în mod explicit că îmi dau acordul ca datele mele personale de mai sus respectiv: numele și prenumele, codul numeric personal (CNP), adresa, numărul și seria cărții de identitate / buletinului de identitate, adresa de e-mail și numărul de telefon mobil să fie prelucrate în scop legal /contractual de către Distribuitor în conformitate cu politica de confidențialitate a datelor afișată pe pagina de web www.onlinefarmacia.ro.

    Declar că am luat cunoștință de prevederile din Regulamentul (UE) 2016/679 (GDPR) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.

    Totodată îmi dau acordul față de posibila comunicare a acestor date către autorități publice, operatori terți sau împuterniciți sau altor categorii de destinatari în scopuri compatibile cu scopul pentru care au fost colectate. Totodată declar că mi-au fost aduse la cunoștință următoarele drepturi:

    • Dreptul de acces înseamnă dreptul de a obține o confirmare din partea Distribuitorului că prelucrează sau nu datele cu caracter personal și în caz afirmativ, acces la datele respective și la informații privind modalitatea în care sunt prelucrate datele.
    • Dreptul la portabilitatea datelor care se referă la dreptul de a primi datele personale într-un format structurat, utilizat în mod curent și care poate fi citit automat și la dreptul ca aceste date să fie transmise direct altui operator dacă acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic.
    • Dreptul la opoziție care vizează dreptul de opoziție la prelucrarea datelor personale atunci când prelucrarea este necesară pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public / legal sau când are în vedere un interes legitim al operatorului.
    • Dreptul la rectificare se referă la corectarea fără întârzieri nejustificate a datelor cu caracter personal inexacte.
    • Dreptul la ștergerea datelor (“dreptul de a fi uitat”) care înseamnă dreptul de a solicita ștergerea datelor personale.
    • Dreptul la restricționarea prelucrării poate fi exercitat în cazul în care persoana contestă exactitatea datelor pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor; prelucrarea este ilegală iar persoana se opune ștergerii datelor cu caracter personal solicitând în schimb restricționarea; în cazul în care Distribuitorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării dar persoana le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; în cazul în care persoana s-a opus prelucrării pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei respective.

    Toate aceste drepturi înțeleg că pot să mi le exercit printr-o cerere scrisă, semnată și datată transmisă la sediul Distribuitorului din Pantelimon, Bd. Biruinței nr. 162, jud. Ilfov, România sau la adresa de e-mail: office@onlinefarmacia.ro în format fișier PDF cu semnătura digitală a solicitantului.

    Prin bifarea căsuței alăturate consimt la cele declarate și înțeleg că prin completarea prezentei declarații îmi exprim acordul asupra celor și consimt la cele declarate pe care le înțeleg în tot, inclusiv în ceea ce privește efectele lor juridice, precum și recunosc valabilitatea declarației mele fără ca aceasta să fie prevăzută cu semnătura mea executată (olograf), declarația fiindu-mi pe deplin opozabilă odată accesată căsuța alăturată.

    Nume și prenume în clar ___________

    Semnătura ___________

    Data ___________