Conform medicilor dermatologi, protejarea pielii împotriva razelor solare este o necesitate zilnică, indiferent de anotimp. Atât tenul, cât și pielea corpului expuse la razele UV au nevoie de protecție solară pentru a preveni îmbătrânirea și apariția diverselor afecțiuni dermatologice. Expunerea la soare afectează pielea ducând la îmbătrânirea acesteia deoarece pielea își pierde din elasticitate sub acțiunea razelor ultraviolete. Expunerea fără protecție la soare duce la depigmentarea pielii, la apariția de arsuri, roșeață, erupții cutanate, alergii și din nefericire poate duce la apariția cancerului de piele. Pentru a nu avea probleme se recomandă expunerea treptată a pielii la soare, precum și folosirea produselor potrivite pentru protecție solară.
Expunerea la soare în intervalul orar 11.00-17.00 nu este recomandată!
În zilele cu vreme ploioasă sau înnorată, deși intensitatea razelor UV este mai mică decât în zilele însorite, 80 % din radiațiile UV pătrund prin nori. Altitudinea influențează, de asemenea, cantitatea de raze solare. Cu cât altitudinea este mai mare, cu atât cantitatea de radiații este mai crescută. De aceea, se recomandă să aplici produse de protecție solară atunci când mergi la munte.
Expunerea la soare a copiilor
Deoarece pielea bebelușilor este extrem de sensibilă nu se recomandă expunerea acestora la soare. Copii trebuie și ei protejați împotriva razelor solare. Se recomandă folosirea unor produse de protecție solară cu spectru larg (care protejează împotriva UVA și UVB) de fiecare dată când sunt expuși la soare, nu doar în vacanțele petrecute la mare.
Tipuri de radiații solare
Există trei tipuri de radiații solare:
- UVA – Radiații ultraviolete care duc la îmbătrânirea și pigmentarea pielii și pot provoca chiar cancer de piele. UVA au o lungime de undă de 320-400 nm și pot pătrunde prin geamuri;
- UVB – Radiații ultraviolete care au ca efect bronzarea pielii, produc arsuri solare, pete pigmentare și pot duce la apariția cancerului de piele. UVB au o lungime de undă de 290-320 nm și nu pătrund prin geamuri;
- UVC – Radiații ultraviolete care sunt blocate de stratul de ozon și, deci nu ajung să acționeze asupra corpului uman.
Ce înseamnă SPF?
SPF vine de la Sun Protection Factor, adică Factor de Protecție Solară. SPF este un indicator care evaluează capacitatea de protecție a produselor pentru protecție solară, indicând perioada de timp în care expunerea pielii la soare este sigură.
De exemplu: Dacă știm că pielea noastră se înroșește după 10 minute de expunere la soare și dacă folosim o cremă de protecție cu SPF 30, înmulțim 30 cu 10, rezultatul însemnând 300 de minute de protecție solară asigurată de respectiva cremă.
SPF 10, 15, 30, 50: Care sunt diferențele?
- SPF 10 filtrează 90% din razele UVB;
- SPF 15 filtrează 93% din razele UVB;
- SPF 30 filtrează 96,7% din razele UVB;
- SPF 50 filtrează 98% din razele UVB.
Tipuri de factor de protecție solară, în funcție de ingrediente
În funcție de tipurile de ingrediente conținute, există:
- Factor de protecție solară chimică
Acest tip de SPF se regăsește în majoritatea produselor de protecție solară. Acestea prezintă avantaje, dar și dezavantaje. Printre avantaje se numără faptul că sunt ușor de aplicat și nu lasă urme albe pe piele. Un dezavantaj este faptul că devin eficiente la 15-20 minute de la aplicare. Un alt dezavantaj este că SPF-ul chimic poate fi alergen.
- Factor de protecție solară minerală
Produsele cu SPF mineral oferă protecție atât împotriva UVA, cât și împotriva UVB, având spectru larg. Acest tip de produse acționează imediat după aplicare și nu produce alergii, în schimb lasă urme albe pe piele.
În ultimii ani, formulele conținute de produsele pentru protecție solară au fost îmbunătățite, multe dintre aceste produse conținând antioxidanți, substanțe active sau vitamine benefice pentru piele.
Produse cu SPF în funcție de tipul de piele
În mod natural la nivelul pielii, părului și ochilor se găsește melanina – un pigment cu funcție de protecție împotriva efectelor negative produse de radiațiile UV. În cazul pielii mai deschise la culoare producția de melanină este mai scăzută, iar pielea este mai sensibilă, astfel încât trebuie să alegi un produs cu SPF potrivit tipului tău de piele. În schimb pielea mai închisă la culoare este mai rezistentă la razele solare, cu toate acestea necesită protecție solară cu SPF mai mic. Așadar, în funcție de culoarea pielii există mai multe tipuri de produse cu SPF:
- Produse cu factor de protecție solară pentru piele deschisă la culoare
Pielea deschisă este mai sensibilă la radiațiile solare din caza cantității mici de melanină. De aceea pentru pielea deschisă la culoare se recomandă să folosești produse cu SPF de 30 sau 50.
- Produse cu factor de protecție solară pentru piele nici prea deschisă, nici prea închisă la culoare
Pielea nici prea deschisă, nici prea închisă la culoare poate fi protejată cu produse ce au SPF 15, iar în cazul expunerii îndelungate la soare se recomandă un produs cu SPF de minimum 30.
- Produse cu factor de protecție solară pentru piele închisă la culoare
Pielea închisă la culoare este protejată în mod natural de razele UV mai bine decât celelalte tipuri de piele. Cu toate acestea și persoanele cu piele închisă la culoare au nevoie de produse pentru protecție solară, de obicei cu SPF 15.
- Produse cu factor de protecție solară pentru copii
Pentru copii este indicat să alegi produse de protecție solară hipoalergenice, cu filtru mineral, și cu textură neuleioasă, cum ar fi sprayurile.
- Produse cu factor de protecție solară pentru pielea pigmentată
Pentru pielea cu un grad pronunțat de pigmentare se recomandă folosirea produselor cu SPF 50.
Aplicarea produselor cu factor de protecție solară
Produsele cu SPF trebuie aplicate zilnic pe toate zonele expuse. Conform FDA, cantitatea recomandată de produs cu SPF este de 2 mg/cm² de piele. Se recomandă să aștepți 15 minute de la aplicare până la expunerea la soare, iar atunci când te expui la soare pentru mai mult de o oră și dacă transpiri sau intri în apă, este indicat să reaplici produsul cu SPF.
De asemenea, este indicat să folosești pentru ten un produs de protecție solară cu spectru larg și cu SPF mai mare pentru a-ți proteja pielea feței în mod corespunzător. Dacă vrei să te machiezi, înainte de a începe să aplici machiajul așteaptă minimum 20 de minute până ce crema cu SPF să fie absorbită în piele. Pentru a fi absorbite mai ușor produsele cu SPF se aplică prin tapotare.
Comandă produse pentru protecție solară pe Onlinefarmacia.ro!
La Onlinefarmacia.ro găsești produse cu SPF de la branduri de top precum ISDIN și Byocite. Sunt disponibile spray transparent, loțiune după plajă, cremă pentru față, cremă pentru față cu absorbție rapidă pentru copii, gel fotoprotector, precum și autobronzant.
Comandă aici online!
Surse informații: Very Well Health, Medlife
__________
Pentru mai multe noutăți urmărește-ne pe social media!