Vitamina D este o vitamina liposolubila care face parte din cei 24 de micronutrienti ce asigura buna functionare a organismului uman. In mod natural, este produsa prin expunerea pielii la soare si poate fi obtinuta din anumite alimente: peste, lactate, oua. Vitamina D si calciul ajuta la formarea oaselor si la mentinerea sanatatii acestora. Vitamina D contribuie la asimilarea calciului si a fosforului si la fixarea acestora in oase si dinti. Din grupa vitaminei D fac parte vitamina D2 si vitamina D3. Din componenta vitaminei D fac parte provitaminele ergosterol si 7-Dehidrocolesterol. Metabolizarea vitaminei D se produce în ficat și în rinichi. Nivelurile adecvate ale vitaminei D previn rahitismul la copii, osteomalacia la adulți și osteoporoza la persoane in varsta.
Rolul vitaminei D in organism
Vitamina D are rolul de a mentine nivelurile normale de calciu si fosfor din sange. Printre beneficiile vitaminei D asupra organismului se numara:
- Stimulează absorbtia calciului in organism;
- Contribuie la mentinerea sanatatii oaselor;
- Previne aparitia osteoporozei, fracturilor, rahitismului, osteomalaciei;
- Susţine activitatea optima a functiei musculare;
- Ajuta la intarirea sistemului imunitar;
- Are rol in prevenirea unor boli autoimune;
- Participa la reglarea ritmului cardiac;
- Asigura buna functionare a tiroidei, paratiroidei si hipofizei;
- Ajuta la dezvoltarea creierului si la functionarea mentala optima;
- Are rol in reducerea inflamatiei;
- Potenteaza functiile vitaminelor A si C in organism;
- Ofera protectie impotriva hipertensiunii, infarctului, bolii Alzheimer, diabetului, sclerozei multiple, dar si impotriva unor forme de cancer.
Care este necesarul de vitamina D recomandat?
Studiile internationale recomanda urmatoarele valori:
- Pentru copii cu varste intre 0 si 12 luni se recomanda 400 UI/zi
- Pentru persoane cu varste intre 1 si 70 de ani, femei gravide si lauze se recomanda 600 UI/zi
- Pentru persoanele de peste 71 de ani se recomanda 800 UI/zi.
Aceste valori pot fi ajustate la recomandarea medicului.
Surse de vitamina D
Pentru a obtine o cantitate optima de vitamina D3 este necesara expunerea la soare a bratelor, fetei, picioarelor si spatelui timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe saptamana. Deoarece productia de vitamina D3 pe cale naturala prin expunerea pielii la soare scade la varste inaintate, se recomanda ca persoanele in varsta sa suplimenteze aportul de vitamina D. Pentru aceasta este indicat sa se consume alimente bogate in vitamina D3: peste (ton, cod, somon, macrou, hering, sardine, pastrav), ulei de peste, ficat, carne de vita, cereale fortificate, lactate (lapte, branza, iaurt), galbenus de ou, anumite soiuri de ciuperci, portocale.
O alta sursa de vitamina D o reprezinta Suplimentele alimentare.
Necesarul de vitamina D poate fi obtinut prin expunerea adecvata la soare, prin consumul alimentelor ce contin vitamina D si prin administrarea de suplimente alimentare. Suplimentele alimentare sunt necesare datorita numarului mic de alimente ce contin vitamina D. De obicei, majoritatea suplimentelor alimentare ce contin vitamina D pot fi administrate fara prescriptie medicala, insa cel mai bine este sa consulti medicul deoarece exista riscul aparitiei hipervitaminozei D (exces de vitamina D), cu efecte negative asupra organismului.
Deficitul si excesul de Vitamina D
Pentru a afla nivelul de Vitamina D din organism se recomanda testarea prin analiza de sange. Valorile normale ale cantitatii de Vitamina D se situeaza intre 20 nanograme/ml si 50 nanograme/ml.
Deficitul de vitamina D poate fi cauzat de factori precum expunerea insuficienta si inadecvata la soare, utilizarea in exces a cremelor cu factor de protectie solara, inaintarea in varsta, hiperpigmentarea cutanata, consumul insuficient de alimente bogate in vitamina D, tratamentul cu anumite medicamente (fenobarbital, carbamazepină, acid valproic, levetiracetam, difenilhidantoină), diete vegane, poluare, regim alimentar sarac in grasimi, dependenta de vitamina D, malabsorbtie lipidica. Valorile insuficiente de vitamina D pot fi cauzate si de afectiuni precum obezitatea, boli renale, boli hepatice, afectiuni gastro-intestinale, fibroza chistica, hipoparatiroidism, boala Crohn si boala celiaca. La copii deficitul de vitamina D poate aparea din cauza alimentaţiei excesive la sân, după vârsta de 4 luni, în condiţiile expunerii reduse la soare. O alta cauza a deficitului de vitamina D la sugari o reprezinta includerea fainoaselor in exces in alimentatie, deoarece acestea reduc absorbtia calciului in organism.
Excesul de vitamina D (Hipervitaminoza) poate duce la hipercalcemie (acumularea de calciu in sange), provocand stari de slabiciune, ameteala, confuzie, sete excesiva, durere stomacala, durere osoasa, oboseala musculara, probleme renale, greata, varsaturi, urinare frecventa, anorexie, diaree, constipatie, anxietate, depresie, nervozitate sau hipertensiune arteriala. Atunci cand nivelurile de vitamina D din sange depasesc 150 nanograme/ml se produce intoxicatia cu vitamina D. De aceea este recomandat ca doza zilnică de vitamina D sa fie de maxim 4000 IU si sa nu se depaseasca niciodata doza maxima de 10.000 UI pe zi.
Comanda Vitamina D pe www.onlinefarmacia.ro!
Daca ai nevoie sa suplimentezi cantitatea de vitamina D din organism, alege suplimente alimentare de calitate. In gama de suplimente si vitamine disponibila pe Onlinefarmacia.ro gasesti vitamina D de la branduri de top precum Biocyte si Gold Nutrition. Comanda acum online si bucura-te de un organism sanatos in fiecare zi!
Surse informatii: Univers Farmaceutic, Regina Maria