La inceputul primaverii ne putem confrunta cu stari de oboseala, lipsa de energie, slabiciune. Toate acestea sunt provocate de astenia de primavara.
Astenia de primavara apare in perioada in care organismul nostru se adapteaza la schimbarile provocate de sosirea primaverii. Aceasta manifestare este cauzata de schimbarile frecvente ale vremii, de activitatea fizica redusa din timpul iernii, de alimentatia mai grea pe care o consumam in sezonul rece, precum si de trecerea la o lumina naturala mai puternica. Lumina si razele soarelui sunt mai intense primavara, influentand productia de melatonina (hormonul somnului).
In aceasta perioada se produc modificari hormonale in organism, determinand simptome ca: stare de oboseala, epuizare, extenuare, schimbari bruste de dispozitie, putere de concentrare mai redusa, ameteala, senzatie de lesin, durere de cap, disconfort fizic, stare de melancolie, lipsa de energie, stare nemotivata de tristete, apatie, anxietate, depresie, pierderi de memorie, stari nejustificate de iritabilitate, nervozitate, agitatie, slabiciune fizica, insomnie, lipsa poftei de mancare, scaderea tensiunii arteriale, lipsa apetitului sexual, caderea parului, probleme cu greutatea corporala.
De obicei, semnele asteniei de primavara sunt prezente 10-20 de zile, timp in care organismul se adapteaza la venirea primaverii. Daca aceste simptome persista mai multe saptamani, atunci este indicat sa iei legatura cu medicul tau pentru a te asigura ca nu este vorba de o alta problema de sanatate.
Cum scapi de astenia de primavara?
Primele manifestari ale asteniei de primavara pot aparea la mijlocul lunii februarie, accentuandu-se in luna martie. Daca stii ca la inceputul primavarii te confrunti cu astfel de stari, atunci pregateste-te din timp!
- Adopta o dieta echilibrata si include in mod special alimente ce contin aminoacidul triptofan, deoarece acesta creste secretia de serotonina (hormonul fericirii), ajutandu-ne sa avem o stare de bine. Alimente bogate in triptofan sunt: ouale, lactatele, pestele, legumele, cerealele integrale, nucile si fructele (struguri, portocale, ananas, grepfruit, capsuni sau papaya).
Consuma alimente bogate in fier, fibre si proteine: carne slaba, peste, oua, lactate, avocado, broccoli, cereale integrale, salata verde, spanac, urzici, citrice, struguri, mere, mango, nuci, germeni de grau, ciocolată neagra, ceai de ghimbir.
Evita sa consumi in aceasta perioada alimente grase sau prajite, precum si alimente cu un continut ridicat de zahar!
Pentru a scapa de starile de oboseala, epuizare, extenuare sau slabiciune consuma alimente ce contin vitaminele B: legume, banane, cerealele integrale.
Consuma legume crude de sezon: verdeturi, salate, urzici, spanac, leurda, loboda.
- Hidrateaza-te corespunzator! O hidratare eficienta te va ajuta sa scapi de simptomele asteniei de primavara ca durerile de cap sau ameteala. Se recomanda consumul a 8-10 pahare de apa pe zi.
- Bea ceaiuri! In aceasta perioada sunt indicate ceaiurile cu efect energizant, cum ar fi ceaiul verde sau cel de ghimbir. Insa, atentie, nu exagera cu cantitatea de ceai consumata!
- Respecta un program de somn de cel putin 7-8 ore pe noapte!
- Fa sport si miscare! Poti alege sa faci sport acasa sau la sala, dar cea mai indicata in aceasta perioada este miscarea in aer liber. Poti alerga, poti merge pe jos, te poti plimba cu bicicleta sau poti alege un sport care te atrage. Incearca sa faci sport sau miscare timp de 30 de minute pe zi si vei vedea ca te simti mult mai bine.
- Ia vitamine si suplimente alimentare!
Vezi gama de vitamine si suplimente alimentare disponibila pe Onlinefarmacia.ro!
Pe Onlinefarmacia.ro sunt disponibile suplimente alimentare naturale care te vor ajuta. Intra aici, vezi gama completa si comanda online!
La persoanele alergice in aceasta perioada, alergiile de sezon pot determina simptome ale asteniei de primavara, de aceea este foarte important ca acestea sa urmeze cu strictete tratamentul anti-alergic. In plus, pe Onlinefarmacia.ro gasesti SniZtop – un remediu natural cu actiune rapida in alergii.
Surse informatii: Doc.ro, Libertatea.ro