Din cauza temperaturilor scazute, in sezonul rece ne confruntam cu afectiuni ale pielii. Printre cele mai comune probleme se numara pruritul sau mancarimea pielii.
In mod obisnuit, pruritul este frecvent la persoanele cu varste inaintate, deoarece pielea are tendinta de uscare odata cu înaintarea in varsta.
De asemenea, pruritul este o afectiune dermatologica des intalnita si la persoanele cu alergii, la cele care sufera de diabet zaharat sau la cele care se confrunta cu diverse afecţiuni ale pielii. Totodată, s-a observat ca pruritul apare mai frecvent la femei.
Prurit: definitie, simptome, cauze, diagnosticare, tratament
Pruritul sau mancarimea pielii este o senzatie incomoda, iritanta, care determina reflexul de scarpinare in zona respectiva. Pruritul poate afecta doar anumite zone ale corpului sau intregul corp. Printre simptomele pruritului se numara mancarimi ale pielii insotite sau nu de inrosirea acesteia, de vezicule, de pete, de umflaturi, de bubite, de piele uscata, crapata sau cu aspect solzos. Atunci cand mancarimea pielii dureaza mai mult de sase saptamani avem de a face cu prurit cronic, iar in aceste cazuri simptomele pot include: durere, care poate fi insotita de leziunea pielii in zona afectata.
Pruritul poate fi cauzat de:
- uscaciunea pielii, care devine mai frecventa odata cu inaintarea in varsta;
- boli de piele, alergii, infectii, tulburari metabolice, hormonale, hematologice, diabet, boli sistemice sau de boli mai grave (HIV/SIDA, infectia cu virusul hepatitei C si in cazuri rare cancer);
- anumite medicamente;
- sarcina.
Pentru a diagnostica pruritul trebuie sa te prezinti la medic. Acesta va efectua un examen fizic/vizual al zonei afectate si iti va adresa intrebari referitoare la istoricul personal de sanatate. In urma examinarii, daca medicul considera ca pruritul ar putea fi cauzat de probleme mai grave, iti va recomanda sa efectuezi anumite analize medicale (analize de sange, radiografii, teste tiroidiene, hepatice, renale etc.).
Stabilirea de catre medic a tratamentului pentru prurit depinde de cauza mâncărimii pielii.
Pruritul in sezonul rece
Temperaturile scăzute, vantul, trecerea brusca de la temperaturi scazute la temperaturi ridicate, umiditatea scazuta a aerului provoaca deshidratare, iritare, uscaciune a pielii, roseata, fisuri, sangerari sau prurit.
Pentru a limita deshidratarea sau iritarea pielii in sezonul rece este indicat sa folosim creme emoliente (creme cu ceramide, glicerina, acid lactic, acid hialuronic etc.).
Cele mai afectate de temperaturile scazute sunt mainile si buzele. Pentru intretinerea corespunzatoare a acestora se recomanda ca iarna sa alegem produse de curatare delicate cu pielea (de tip surgras sau syndet). Si pentru ca si iarna suntem expusi la actiunea razelor solare, se recomanda aplicarea unor lotiuni cu factor de protectie solara. Pentru buze se recomanda aplicarea unui balsam hidratant cu factor de protectie. O alta recomandare pentru a evita deshidratarea pielii este utilizarea de umidificatoare in locuinta. In ceea ce priveste imbracamintea, aceasta trebuie sa fie adecvata temperaturilor scazute. Alege materiale moi, cum ar fi bumbacul sau matasea, pentru a evita iritarea pielii. De asemenea, este indicat sa porti manusi, dar sa eviti transpiratia, care poate cauza eczeme.
Daca stii ca pruritul este cauzat de o afectiune de sanatate, atunci urmeaza tratamentul recomandat de medic.
Modalitati de diminuare a pruritului in sezonul rece
Pe langa tratamentul specializat recomandat de medic, exista o serie de modalitati care te vor ajuta sa diminuezi sau chiar sa elimini mancarimea pielii:
- Utilizeaza creme hidratante, unguente, uleiuri speciale, lotiuni! Alege o cremă hidratantă hipoalergenică, fara parfum, si aplica de 3- 4 ori /zi. Este indicat sa o aplici imediat dupa ce ai facut baie pentru o mai buna hidratare.
- Utilizeaza loțiuni sau geluri cu efect calmant asupra pielii (loțiuni cu mentol, camfor sau calamina);
- Aplica o crema pe baza de cortizon;
- Evita sapunurile care usuca pielea;
- Alege produse de curatare cu pH neutru, neparfumate si fara alcool;
- Utilizeaza sampoane speciale, daca pruritul este localizat la nivelul scalpului;
- Evita baia sau dusurile cu apa fierbinte. In cazul in care pielea este uscata sunt recomandate baile si dusurile scurte cu apa calduta;
- Fa bai cu apa calda in care pui cateva linguri de bicarbonat de sodiu sau saruri Epsom;
- Aplica comprese reci;
- Evita factorii care cauzeaza mancarimea pielii;
- Evita iritarea sau zgarierea pielii;
- Evita purtarea de haine confectionate din materiale care pot irita pielea;
- Evita expunerea la caldura si umiditate ridicate;
- Asigura-ti o alimentatie echilibrata;
- Hidrateaza-te corespunzator (8-10 pahare de apa/zi);
- Respecta un program de somn de cca. 7-8 ore/noapte;
- Redu pe cat posibil stresul.
Onlinefarmacia.ro iti ofera o gama variata de produse pentru ameliorarea pruritului
Pe Onlinefarmacia.ro iti punem la dispozitie o gama larga de produse speciale pentru ameliorarea pruritului: creme, geluri anti-prurit, creme calmante pentru prurit de orice natura, spray anti-prurit, sampon calmant pentru scalp si par hipersensibil, sampon pentru combaterea matretii si a cauzelor acesteia. De asemenea, pe Onlinefarmacia.ro sunt disponibile produse hidratante pentru ingrijirea pielii: creme, geluri, lotiuni, unt hidratant, ser hidratare intensa, masti hidratante, crema si masca antiroseata pentru ten, apa micelara, apa termala, demachiante cu apa micelara, gel de curatare surgras, uleiuri calmante pentru curatarea pielii, ulei dermatologic si produse cu factor de protectie solara.
Toate produsele sunt create de branduri de top: Uriage, Dermedic, ISDIN, BAP Medical, Biocyte, Puressentiel, Eva Intima.
In plus, pentru ameliorarea diverselor afectiuni care pot cauza prurit am inclus in gama noastra suplimente alimentare naturale care te vor ajuta.
Intra aici, vezi gama completa si comanda online!
Surse informatii: Doc.ro, Family Doctor, Hebra Dermatologie, Alist Magazine