Un oximetru este folosit atunci când vrem să monitorizăm starea de sănătate a persoanelor cu orice tip de afecțiune care influențează nivelul de oxigen din sânge, dar și capacitatea unei persoane de a tolera o activitate fizică. În plus, cu ajutorul oximetrului sau pulsoximetrului, poți monitoriza capacitatea de efort fizic, folosind aparatul în timpul exercițiilor fizice.
Pulsoximetru este un dispozitiv care te poate ajuta să evaluezi cantitatea de oxigen din sângele, cât și rata pulsului. Acesta poate detecta rapid chiar și mici modificări ale eficienței transportării oxigenului la extremitățile cele mai îndepărtate de inimă, inclusiv picioare și brațe.
Cum funcționează
Pulsoximetru este un dispozitiv mic, asemănător unei cleme, care se atașează pe degetul de la o mână. Când pulsoximetrul este în operare, degetul și restul corpului trebuie să rămână nemișcate. Dacă nu introducem degetul în dispozitiv, acesta se va închide în 8 secunde.
Utilizare
Poate fi utilizat pentru a monitoriza starea de sănătate a persoanelor cu orice tip de afecțiune care poate influența nivelul oxigenului din sânge. Aceste condiții includ: boala pulmonară obstructivă cronică, astmul, pneumonia, anemia, atacul de cord sau insuficiența cardiacă și altele.
Există o serie de alte cazuri de utilizare a pulsoximetrului, acesta fiind ideal:
- pentru a evalua cât de bine funcționează un nou medicament pentru plămâni;
- pentru a evalua dacă cineva are nevoie de ajutor pentru a respira;
- pentru a monitoriza nivelurile de oxigen în timpul sau după procedurile chirurgicale care necesită sedare;
- pentru a determina cât de eficientă este terapia cu oxigen suplimentar, mai ales când tratamentul este nou;
- pentru a evalua capacitatea unei persoane de a tolera o activitate fizică sporită;
- pentru a evalua dacă o persoană are probleme cu respirația în timp ce doarme – ca în cazurile de apnee în somn – în timpul unui studiu de somn etc.
Scop
Pulsoximetrul verifică rapid cât de bine pompează inima sângele oxigenat prin corp. Îl putem utiliza oriunde avem nevoie și oricând avem nevoie: acasă, în timpul călătoriilor, la spital, în cămine de îngrijire sau de asistență socială etc.
Un aspect important pe care ar trebui să îl cunoaștem cu toții ar fi faptul că dacă numărul de respirații într-un minut crește (limitele normale sunt 16-18 respirații/minut) și este asociată cu o scădere a saturației de oxigen sub 93%, atunci ceva este suspect și ar fi bine să apelăm la un doctor.