Bolile infectioase sunt cauzate de microorganisme patogene, cum ar fi bacterii, virusuri, paraziti sau ciuperci, iar in fiecare an milioane de oameni sunt afectati de acestea. Multe boli infectioase au complicatii minore daca sunt diagnosticate si tratate corespunzator. Dar lasate netratate, altele precum pneumonia, tuberculoza, HIV-ul si meningita pot pune viata in pericol. Bolile infectioase reprezinta o provocare mai mare astazi decat au facut-o chiar acum doua decenii din foarte multe puncte de vedere:
- Noi forme patogene de bacterii si virusuri apar si evolueaza in fiecare an;
- Regiunile dens populate si calatoriile accelereaza raspandirea bolilor infectioase;
- Rezistenta la antibiotice este o problema majora de sanatate la nivel mondial.
Cateva tipuri de infectii prezinta un risc crescut pe termen lung pentru aparitia bolilor grave, precum cancerul:
- Papilomavirusul uman este legat de cancerul de col uterin;
- Helicobacter pylori este legat de cancerul de stomac si de ulcerul peptic;
- Hepatita B si C sunt legate de cancerul hepatic.
Diagnosticul precoce si precis al bolilor infectioase este extrem de important, deoarece acesta poate imbunatati eficacitatea tratamentelor si poate evita complicatiile pe termen lung pentru pacientul infectat. Pacientii nediagnosticati pot transmite boala, fara sa stie. Diagnosticul precoce poate ajuta la prevenirea sau controlul unui focar infectios.
Folosirea unor teste rapide de diagnostic poate determina cand antibioticele sunt un tratament adecvat si cand nu sau cand este necesara o alta terapie.
Producatorii de teste medicale continua sa avanseze si sa dezvolte noi produse care sa identifice corect si sa previna raspandirea bacteriilor si bolilor. Progresele recente permit furnizorilor de servicii medicale sa ajunga la un diagnostic mai rapid, imbunatatind rezultatele terapiei pacientilor si reducand costurile asociate asistentei medicale. De exemplu, de la Dr. Smart, brand disponibil pe www.onlinefarmacia.ro, exista test diagnostic rapid pentru multiple afectiuni si infectii, inclusiv pentru noul coronavirus.
Utilizarea unui test de diagnostic pentru depistarea precoce a unor boli permite medicilor sa prescrie tratamentul optim mai devreme, inainte de agravarea situatiei pacientului. Un test diagnostic pentru doctori efectuat rapid poate chiar salva viata unui pacient.
De aceea, orice cabinet, clinica sau spital ar trebui sa fie dotat cu teste rapide de diagnosticare pentru cat mai multe afectiuni posibile. Fie ca vorbim de noul coronavirus, de salmonella sau de infectii urinare, aceste teste rapide contribuie la succesul unui tratament aplicat la timp.